Huisarts Jurgen Damen (43) Donderdag Doodgeschoten Door Student

Een van deze studenten aan de medische faculteit in Rotterdam was Fouad L. Een dag later blijft het onduidelijk waarom Jurgen Damen volgens de schutter moest sterven. Vlak na de schietpartij zei politieleider Fred Westerbeke dat de schutter de docent waarschijnlijk ‘gericht’ heeft opgezocht. In een verklaring dat vrijdag werd vrijgegeven, stelt het ziekenhuis: Het motief van de dader is onbekend en de relatie met Jurgen is onduidelijk. Er waren aanwijzingen dat de dader de examencommissie had getarget. Een van de leden die in gevaar was, is snel door de politie in veiligheid gebracht. Damen was volgens berichten geen lid van de examencommissie.

De kleinschalige wereld van huisartsen

De dood van Jurgen Damen wordt breed gedeeld in de huisartsengemeenschap. Damen wordt door Matthijs van der Poel beschouwd als een ‘bevlogen collega’. De medewerkers van zijn huisartsenpraktijk komen vrijdagochtend vroeg bijeen om hem te bespreken, omdat veel mensen Damen gekend hebben: Het is een kleine wereld en zijn overlijden is het gesprek van de stad onder de huisartsen. Bovendien is het concept: dat u door een gestoorde man in een veilige omgeving als het ziekenhuis wordt neergeschoten.

Van der Poel heeft ook meer informatie over de schutter. Fouad L. werd leren kennen als student door een medewerker in zijn praktijk die een stagebegeleider was in een Rotterdamse ziekenhuis. Zijn eerste gedachte was: “Je kunt geen arts worden omdat je niet goed met mensen omgaat”. Vervolgens gaf ze hem een onvoldoende.

Om de levensboom te hakken

Toen Sebastiaan van Mill de huisartsenpost Portland in Rhoon binnenviel, ontmoette hij Jurgen Damen: Je voelde je gezien en gehoord als je bij hem op consult kwam. Ik ben ervan overtuigd dat een enkele klap een levensboom kan vernietigen.

Voorlopig is Huisartsenpraktijk Zonboog in Rotterdam-Katendrecht gesloten. Huisartsen werkten daar twee dagen per week. Een van zijn patiënten was Marianne Ketting: Veel mensen vonden hem een baken. Hij had ruim duizend patiënten en bejaarden. Ze worden enorm geraakt door zijn dood. Ze huilen vaak en worden bang en vragen: “Hoe nu verder?” Ze denkt aan Damen en voegt nogmaals toe: “Je kon ook enorm lachen met hem.”

Jeroen Rietbergen en Linda de Mol: Media en De Voice of Holland

Vriendelijk, toegankelijk en echt geïnteresseerd

Pascalle de Beer, een verloskundige, woont in Katendrecht en heeft persoonlijk en professioneel contact met Jurgen Damen. Toen haar eigen huisarts met pensioen ging, kwam ze bij hem als patiënt terecht en kreeg ze veel te maken met Damen toen ze chronische klachten kreeg. Een paar maanden geleden schreef ze Damen via WhatsApp dat ze zich direct veilig voelde bij de arts en vooral blij was om de ‘open blik en eerlijke feedback waarmee ze zorg kreeg’. “Graag gedaan, Pascalle,” zei de huisarts meteen.

Ik heb veel waardering voor hem getoond. Hij bleef je volgen en gaf je nooit het gevoel dat je boos was. Ik vind het geweldig dat je niet alleen naar de ziekten kijkt, maar ook naar de mens.

Met buurvrouw in een potje huilen

Pascalle hoorde donderdagmiddag al snel dat er ‘iets’ in het Erasmus MC gebeurde. Ze kreeg een waarschuwing als verloskundige dat ze in Rotterdam niet zou kunnen komen. Aanvankelijk waren de alarmbellen nog niet af, omdat de politie meldde dat een 46-jarige man in het ziekenhuis was overleden. De leeftijd werd pas later verlaagd. Toen kwam het vreselijke nieuws. Mijn buurvrouw, die ook patiënt was bij Jurgen, heeft me in de armen gevlogen en we hebben samen huilen staan. Een echt goed mens is verloren met hem.

De huisartsenpraktijk is tot maandag gesloten. Burgemeester Ahmed Aboutaleb woont er vrijdagmiddag een herdenkingsbijeenkomst bij. Bij hem overheerst naast verdriet, net als een dag eerder, woede en onbegrip: “Wat bezielt iemand om Jurgen uit ons midden te plukken? Waarom? Deze vragen zijn relevant, maar niet op dit moment. Het is nu een zaak om elkaar vast te houden, elkaar een schouder te lenen en elkaar een warme arm te lenen. In de wetenschap dat de stad altijd groter is dan zo’n moment als gisteren.”

Dordrecht en Sliedrecht

Ook elders in de regio wordt herdacht. De gemeente Sliedrecht voelt zich betrokken, omdat Jurgen Damen er op 17 augustus 1980 werd geboren. Zijn vrouw werkt er bovendien als huisarts. Burgemeester Wouter Kolff van Dordrecht, waar Damen op het Titus Brandsma College het VWO doorliep, deelt zijn medeleven op X.

En het bestuur van de Dordtse korfbalclub DeetosSnel herdenkt Jurgen Damen als vader van een hun spelers, de enige dochter van de Rotterdamse huisarts: “Vanavond bereikte ons het trieste en ongelofelijke bericht dat de vader van een van onze selectiespelers bij de schietpartij in Rotterdam om het leven is gekomen. Namens alle leden van DeetosSnel wensen we alle nabestaanden heel erg veel sterkte.”

Impact op de samenleving

De dood van Jurgen Damen heeft niet alleen impact op zijn directe omgeving, maar ook op de samenleving als geheel. Het feit dat een arts, die juist bekend staat om zijn goede zorg en betrokkenheid bij zijn patiënten, slachtoffer is geworden van een gewelddadige daad, roept veel vragen en emoties op.

Het voorval benadrukt ook het belang van een veilige werkomgeving voor zorgverleners. In Nederland worden er jaarlijks duizenden incidenten gemeld waarbij zorgverleners te maken krijgen met (verbaal) geweld. Dit is onacceptabel en moet aangepakt worden om ervoor te zorgen dat zorgpersoneel hun werk kunnen blijven doen in een veilige omgeving.

Jurgen Damen: Een Toewijde Huisarts

Jurgen Damen was niet zomaar een huisarts; hij was een lichtpuntje in de levens van velen die het geluk hadden om onder zijn zorg te vallen. Werkzaam in zowel Rotterdam-Katendrecht bij Huisartsenpraktijk Zonboog als op andere locaties, stond Damen bekend om zijn oprechte betrokkenheid en de menselijke benadering van zijn patiënten.

Zijn open blik en eerlijke feedback werden bijzonder gewaardeerd, en zorgden ervoor dat patiënten zich veilig en serieus genomen voelden. Dit maakte hem een geliefde en vertrouwde figuur binnen de gemeenschap. Zijn reputatie als een bevlogen en zorgzame arts werd bevestigd door de vele persoonlijke verhalen en anekdotes die de ronde deden over zijn uitzonderlijke kwaliteiten als zorgverlener.

Jurgen Damen en het Erasmus MC

Jurgen Damen’s invloed beperkte zich echter niet tot zijn eigen praktijk. Hij was ook nauw verbonden met het Erasmus MC, een van de toonaangevende academische ziekenhuizen in Nederland. Hier werd Damen niet alleen gewaardeerd om zijn klinische expertise, maar ook om zijn bereidheid om kennis te delen en jongere collega’s te begeleiden. Zijn tragische dood in het Erasmus MC maakte dit drama des te schokkender voor de medische gemeenschap.

Het feit dat een geliefde arts en mentor als Damen het slachtoffer kon worden van zo’n zinloos geweld in een omgeving die juist synoniem staat voor zorg en veiligheid, heeft een diepe wond geslagen in de harten van velen en roept dringende vragen op over de veiligheid binnen zorginstellingen.

Jeroen Rietbergen en Linda de Mol: Media en De Voice of Holland

Jurgen Damen’s Gezin en Dochter

Naast zijn professionele carrière was Jurgen Damen ook een toegewijd familieman. Hij liet een vrouw en een dochter achter, die nu moeten omgaan met het immense verlies van een echtgenoot en vader. Damen’s echtgenote is eveneens huisarts, wat een bijzondere dynamiek en wederzijds begrip meebracht in hun gezinsleven. De steun die zij nu van collega’s en de bredere gemeenschap ontvangen, onderstreept de diepe verbindingen die Damen tijdens zijn leven tot stand bracht.

Zijn dochter, die actief is in de Dordtse korfbalclub DeetosSnel, zal opgroeien met de herinnering aan een vader die niet alleen een rolmodel was in zijn beroep, maar ook in het privéleven. De tragedie van zijn overlijden heeft een blijvende leegte gecreëerd in hun dagelijks leven en roept bij velen de vraag op hoe ze zonder zijn aanwezigheid verder moeten.

jurgen damen

De Nalatenschap van Huisarts Jurgen Damen

Huisarts Jurgen Damen zal in herinnering blijven als een zorgzame en professionele arts die niet alleen naar de kwaal keek, maar de mens erachter zag. Zijn nalatenschap is zichtbaar in de positieve impact die hij had op zijn patiënten en de blijvende indruk die hij naliet bij zijn collega’s.

De collectieve rouw en steunbetuigingen die na zijn dood zijn geuit, weerspiegelen dat Jurgen Damen meer was dan alleen een huisarts. Hij was een steunpilaar en een vriend voor velen, en blijft een voorbeeld van hoe medisch professionals hun plicht kunnen vervullen met oprechte menselijkheid en mededogen.

Veelgestelde Vragen 

Wat was de reactie van de lokale gemeenschap op de dood van Jurgen Damen?

De lokale gemeenschap reageerde met groot verdriet en ongeloof op de dood van Jurgen Damen. Veel mensen uitten hun medeleven en deelden persoonlijke herinneringen aan hun interacties met hem. Er werden herdenkingsbijeenkomsten georganiseerd, en verschillende lokale en regionale leiders spraken hun steun uit.

Hoe wordt de veiligheid van zorgverleners in Nederland momenteel aangepakt?

Er zijn al diverse maatregelen genomen om de veiligheid van zorgverleners te vergroten, zoals het installeren van veiligheidssystemen en het geven van training in het omgaan met agressie. Echter, voorvallen zoals de tragische dood van Jurgen Damen benadrukken dat er nog veel werk te doen is om een volledig veilige werkomgeving te garanderen.

Wat voor impact had Jurgen Damen op het Erasmus MC?

In het Erasmus MC werd Jurgen Damen gewaardeerd om zijn klinische expertise en zijn bereidheid om kennis te delen. Hij begeleidde jongere collega’s en werd gezien als een mentor en een vriend. Zijn dood had een diepe impact op de medische gemeenschap binnen het ziekenhuis.

Hoe gaat de familie van Jurgen Damen om met dit verlies?

De familie van Jurgen Damen krijgt veel steun vanuit de gemeenschap en van collega’s. Zijn vrouw, die ook huisarts is, en hun dochter proberen nu door te gaan met hun leven terwijl ze de herinnering aan Jurgen in ere houden. De steun die ze ontvangen, helpt hen bij het verwerken van dit immense verlies.

Conclusie

De tragische dood van Jurgen Damen heeft diepe wonden geslagen in zowel zijn directe omgeving als de bredere gemeenschap. Het verlies van een toegewijde en zorgzame huisarts roept vragen op over de veiligheid van zorgverleners en benadrukt het belang van beschermende maatregelen op de werkvloer. Jurgen Damen zal herinnerd worden voor zijn uitzonderlijke betrokkenheid bij zijn patiënten en zijn collega’s, en als een geliefde echtgenoot, vader, en vriend. Zijn nalatenschap staat voor de menselijke kant van de medische zorg, en zijn impact zal nog lang nagevoeld worden.

bezoek voor meer geweldige artikelen: blognews.nl

Trending Artikel

spot_img

Related Stories

Leave A Reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay on op - Ge the daily news in your inbox